Repair Café De Meent

Repair Café
Amstelveen

Het Repair Café is bedacht om de wegwerpcultuur een halt toe te roepen, reparatiekennis te behouden en sociale contacten in de buurt te bevorderen. Het idee is in Amsterdam ontstaan en over de hele wereld zijn nu zo'n 1200 Repair Café's in 30 landen.

Het Repair Café is gratis en is bedoeld om (samen) reparaties uit te voeren. Het Repair Café wordt één keer in de maand in De Meent gehouden. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, speelgoed, laptops, klokken etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Het Repair Café is bedacht door Martine Postma om de wegwerpcultuur een halt toe te roepen, reparatiekennis te behouden en sociale contacten in de buurt te bevorderen.

Het eerste Repair Café vond plaats in Amsterdam-West in 2009. Inmiddels zijn in Nederland ruim 320 Repair Café's actief en over de hele wereld zijn in 22 landen Repair Café's in bedrijf. 

 

Het Repair Café in De Meent

In De Meent zijn drie vrijwilligers eind 2012 het Repair Café gestart. Het team is uitgebreid en menige stofzuiger, TV, koffiezetter, lamp, mixer en muziekinstrument zijn al gerepareerd. 

Iedere EERSTE zaterdag van de maand is het Repair Café van 11.00 tot 14.00 uur in De Meent geopend en zitten de reparateurs voor je klaar om (samen met jou) je kapotte apparaat, kleding of meubelstuk te repareren.

 

Over Repair Café

In april 2012 kregen wij, een klein groepje vrijwilligers, van Ontmoetingscentrum De Meent, de gelegenheid om het Repair Café te versterken. Ik kom al langer in De Meent en ben niet technisch, heb een welzijnsachtergrond, dus opbouwen van een ploeg kan ik wel. Ik ben 52 jaar en ben het eerste aanspreekpunt bij Repair Café De Meent. Ik verdeel de klussen, maak de eerste praatjes.

Geen idee wat het was en hoe het werkte, zijn we aan de slag gegaan met lezen en bekijken van wat al bestond. Het zoeken naar vrijwilligers was niet eens zo moeilijk. In november zijn we enthousiast begonnen. Nu drie en half jaar later kunnen we zeggen dat de ploeg nog in stand is, een vrijwilliger heeft vrij snel opgegeven, een is verhuisd. Er zijn twee nieuwe mensen bijgekomen. Wat de reparateurs zien met hun ogen, maken ze (samen) met hun handen. Inmiddels hebben we vier Repair Café's in Amstelveen. Het concept slaat aan, elke zaterdag van de maand (4) kan je ergens terecht.


Repair Café

Rob de Werker

Orion 3
1188 AM Amstelveen

Repair Café De Meent